Rados Milovanović - slajd.787

Pravila i raspored

Multimedija

Najave utakmica

Istorija kluba

Screen Shot 07-11-14 at 06.58 AMU proleće 1952. godine osnovan je FK Mladost kao član istoimenog Sportskog društva. Prvi predsednik bio je Lazar Petrović a sekretar Dragoslav Nikolić. Nije bilo većih uspeha do 1960. Godine kada osvajanjem prvog mesta u Čačanskom podsavezu igramo razigravanje za Srpsku ligu sa pribojskim FAP-om i Banom iz Raške. Mladost i FAP su osvojili isti broj bodova ali zbog bolje gol-razlike u viši rang odlaze Pribojci. Najbolji igrači iz tog perioda su: Adam Burgić, Bogoljub Janićijević, Vita Marković, Milovan Radibratović... Prvi trofej Mladost osvaja 1967. osvojivši kup Čačanskog podsaveza u jakoj konkurenciji Javora, Takova, čačanskih Slobode i Remonta.

Tada su za Mladost nastupali: Brković, Jevđović, Kern, Božović, Simović, Jakovljević, Jeremić, Krasojević, Radoš Milovanović, Mladenović, Đedović, Krupniković. Iste godine Mladost se plasirala u Moravsko-Šumadijsku zonu. Usledio je još veći rezultat - plasman 1972. godine i u tada prilično jaku Srpsku ligu – Jug. Ekipu je tih godina predvodio trener Petar Terzić a u sastavu su dominirali igrači ponikli u Mladosti pojačani sa dva darovita igrača iz podmlatka čačanskog Borca. Bila je to sjajna ekipa: Vlade Joković, Jevđović, Ćebić, Đenadić, Milivoje Matijašević, Volić, Marić, Vasiljević, Radoš Milovanović, Mladenović, Đedović.

Screen Shot 07-11-14 at 07.02 AMU narednim godinama utemeljen je dobar tim pod vođstvom trenera Siniše Brkovića i potpomognut upravom u kojoj su bili Obrad Obradović, Vujadin Vasović, Stanko Šoć i Slavomir Miletić. Sve to rezultiralo je plasmanom u jedinstvenu Srpsku ligu 1977. godine, na 25-ogodišnjicu osnivanja. Igrali su tada: Vlade Joković, Simeunović, Radoš Milovanović, Berbatović, Stamatović, Diković, Đenadić, Lugonja, Karaičić, Dragan Janićijević, Miletić, Petrićević, Goran Pantelić, Vasiljević i Mladenović. Do 1988. godine Mladost se sa promenljivim uspehom takmičila u republičkom rangu a te godine je izborila plasman u novoformiranu Međurepubličku ligu u kojoj su se takmičili klubovi sa teritorije uže Srbije, Kosova i Makedonije. U veoma jakoj konkurenciji Mladost osvaja prvo mesto i plasira se u jedinstvenu Drugu ligu SFRJ. Tadašnji stručni štab su sačinjavali trener Jusuf Čizmić, pomoćnik Mikoš Protić, fizioterapeut Branko Pajović a igrački kadar: Željko Matijašević, Zlatić, Joković, Jelić, Jevremović, Miletić, Plazinić, Stevanović, Marinković, Nenad Milovanović, Jovičić, Pantović, Karadžić, Slavković, Tošić, Rade Pantelić, Milan Marković, Svetozar Protić.

Te sezone rivali su ipak bili prejaki pa Mladost ispada iz lige. Ne zadugo. U sezoni 1992/93 plavo-beli su opet izborili status drugoligaša a nepodeljeno je mišljenje da je za to najzaslužniji Radoš Milovanović, alfa i omega u klubu. Nije se dugo čekalo da Lučanci postanu i prvoligaši – sezonu 1994/95 Mladost završava kao ubedljivo najbolja i time je izvojevala plasman u Prvu „B“ ligu. Već na kraju te jeseni plavo-beli su treći, iza Čukaričkog i Rada, tako da se već na proleće takmiče u Prvoj „A“ ligi – među 10 najjačih timova u zemlji. Na terenu su izgarali: Slavković, Ristović, Alempijević, Vanić, Radojičić, Jevrić, Bošković, Nikolić, Pantelić, Vulević, Milovanović, Stojanović, Plazinić, Jovičić, Vasić, Stanišić, Aleksić, Milekić, Matijašević, Lučić i Dimitrijević. Prvog proleća u najjačoj konkurenciji – rezultati su bili briljantni. Već u trećem prolećnom kolu, 27. februara 1996.

Screen Shot 07-11-14 at 07.04 AMU Lučanima je poklekao i Partizan – 1:0. Direktan TV prenos i 9.000 gledalaca na stadionu! Jedini pogodak postigao je Predrag Plazinić. Da klub iz Lučana nema nikakvog kompleksa prema velikanima u istoj sezoni je na svojoj koži osetila i Crvena Zvezda. Na stadionu kraj Bjelice poražena je sa 3:2. Na kraju tog prvenstva Mladost je osvojila peto mesto i plasirala se u evropski Intertoto kup. U eliti su plavo-beli ostali tri sezone da bi 1998. Ispali. Vićentije Petrović dolazi na čelo kluba iste godine i 2000. Uspeva da vrati Lučance u najviši rang gde, nažalost, igraju samo jedno leto. Nije to bio kraj bitisanja Mladosti u najkvalitetnijem domaćem takmičenju. Opet u Lučane dolaze naši najbolji klubovi u sezoni 2007/08. Nažalost, na kraju te sezone zbog nedostatka sredstava istupaju iz lige mada su na terenu izborili opstanak. Sve u svemu do sada je naš klub pet sezona odigrao u elitnom rangu a predstojeća 2014/15 biće šesta nakon što je Mladost protutnjala Prvom ligom Srbije i ubedljivo osvojila prvo mesto.